Rzeżucha
Ciekawostki i wartości odżywcze
Rzeżucha znana też jako pieprzyca, pochodzi z północno-wschodniej Afryki
i południowo-zachodniej Azji. Do Europy dotarła w starożytności,
uprawiano ją w Grecji i w Rzymie. W starożytnym Egipcie była cenioną
rośliną przeznaczoną jako prezent dla faraonów spoczywających w
piramidach. W starożytnej Europie roślina ta wykorzystywana była do
celów leczniczych jako środek pobudzający, poprawiający urodę i
regulujący zaburzenia tarczycy. Do Polski rzeżucha dotarła w XV wieku.
Rzeżucha jest jednym z symboli Wielkanocny. Tradycyjnie wysiewamy ją na
Wielkanoc, ale warto o niej pamiętać przez cały rok. Jest bogata w łatwo
przyswajany jod, ponadto zawiera pewne ilości witamin: A, B1, B2, E,siarkę,
chrom, potas, mangan, magnez i wapń. Jedzenie rzeżuchy zalecane jest
osobom cierpiącym na cukrzycę (obniża poziom cukru we krwi, zaś zawarty w
niej chrom wspomaga prawidłową pracę trzustki), osteoporozę (ze względu
na wapń i mangan), anemię, dolegliwości
tarczycy, chorobę wieńcową, reumatyzm, mających kłopoty z krążeniem, z
problemami skórnymi i z paznokciami. Rzeżucha ma właściwości oczyszczające
nasz organizm, poprawia apetyt i wspomaga trawienie. Działa
dezynfekująco na jamę ustną i układ pokarmowy. Nie można jednak objadać
się nią ponad miarę, gdyż jest silnie moczopędna. Jeśli zjemy jej za
dużo, może spowodować stan zapalny pęcherza. Kilka porcji wielkości
łyżeczki od herbaty w zupełności wystarczy w ciągu doby. Rzeżucha jest
też świetnym kosmetykiem, poprawia wygląd skóry i paznokci, znikają
wysypki i egzema. Kto codziennie doda trochę rzeżuchy do sałatek i
kanapek ma o wiele więcej sił życiowych i piękne włosy. Poprzez zawartą w
niej siarkę, krew nasycona tym pierwiastkiem pobudza skórę i cebulki
włosowe do energicznej produkcji. Tak samo działa sok z rzeżuchy
wcierany we włosy. Świeżym sokiem można przemywać twarz, by rozjaśnić
plamy, piegi i przebarwienia. Rzeżucha zawiera olejki eteryczne w skład
których wchodzą związki siarki (np. glikozyd izosiarkocyjanowy) i przez
to nadaje tej roślinie specyficzny smak. Roślina
ta mimo swojego wyrazistego smaku jest doskonałym dodatkiem do różnych
potraw. Nadaje się nie tylko do kanapek, ale także do różnego rodzaju,
sałatek, surówek, zup, sosów czy masła. Dzięki niej potrawy nabierają
oryginalnego i wyrazistego smaku.
Ja dopiero swoją wczoraj posiałam rzeżuche i czeka aż wyrośnie..
Składnik | Zawartość w 100 [g] |
Wartość energetyczna | 11 kcal |
Białko | 2,3 g |
Tłuszcz ogółem | 0,1 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,0 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 0,0 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 0,0 g |
Kwasy tłuszczowe omega-3 | 23 mg |
Kwasy tłuszczowe omega-6 | 12 mg |
Węglowodany | 1,29 g |
Błonnik pokarmowy | 0,5 g |
Witamina A | 3191 I.U. |
Witamina D | ~ |
Witamina E | 1,0 mg |
Witamina K | 250 µg |
Witamina C | 43 mg |
Witamina B1 | 0,09 mg |
Witamina B2 | 0,12 mg |
Witamina B3 (PP) | 0,2 mg |
Witamina B6 | 0,13 mg |
Kwas foliowy | 9,0 µg |
Witamina B12 | 0,0 µg |
Kwas pantotenowy | 0,31 mg |
Wapń | 120 mg |
Żelazo | 0,2 mg |
Magnez | 21 mg |
Fosfor | 60 mg |
Potas | 330 mg |
Sód | 41 mg |
Cynk | 0,11 mg |
Miedź | 0,08 mg |
Selen | 0,9 µg |
Cholesterol | 0,0 mg |
Fitosterole | ~ |
przyznam się, że pomimo iż o tym wiem, nigdy nie jadłam rzeżuchy. Jadłam za to kiełki brokułów ;]
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam tych kiełków z brokułów
OdpowiedzUsuńSmak rzeżuchy jest podobny do smaku natki pietruszki :))