czwartek, 31 stycznia 2013


 Rzeżucha - ciekawostki i wartości odżywcze

Rzeżucha 

 Ciekawostki i wartości odżywcze




   Rzeżucha znana też jako pieprzyca, pochodzi z północno-wschodniej Afryki i południowo-zachodniej Azji. Do Europy dotarła w starożytności, uprawiano ją w Grecji i w Rzymie. W starożytnym Egipcie była cenioną rośliną przeznaczoną jako prezent dla faraonów spoczywających w piramidach. W starożytnej Europie roślina ta wykorzystywana była do celów leczniczych jako środek pobudzający, poprawiający urodę i regulujący zaburzenia tarczycy. Do Polski rzeżucha dotarła w XV wieku. Rzeżucha jest jednym z symboli Wielkanocny. Tradycyjnie wysiewamy ją na Wielkanoc, ale warto o niej pamiętać przez cały rok. Jest bogata w łatwo przyswajany jod, ponadto zawiera pewne ilości witamin: A, B1, B2, E,siarkę, chrom, potas, mangan, magnez i wapń. Jedzenie rzeżuchy zalecane jest osobom cierpiącym na cukrzycę (obniża poziom cukru we krwi, zaś zawarty w niej chrom wspomaga prawidłową pracę trzustki), osteoporozę (ze względu na wapń i mangan), anemię, dolegliwości tarczycy, chorobę wieńcową, reumatyzm, mających kłopoty z krążeniem, z problemami skórnymi i z paznokciami. Rzeżucha ma właściwości oczyszczające nasz organizm, poprawia apetyt i wspomaga trawienie. Działa dezynfekująco na jamę ustną i układ pokarmowy. Nie można jednak objadać się nią ponad miarę, gdyż jest silnie moczopędna. Jeśli zjemy jej za dużo, może spowodować stan zapalny pęcherza. Kilka porcji wielkości łyżeczki od herbaty w zupełności wystarczy w ciągu doby. Rzeżucha jest też świetnym kosmetykiem, poprawia wygląd skóry i paznokci, znikają wysypki i egzema. Kto codziennie doda trochę rzeżuchy do sałatek i kanapek ma o wiele więcej sił życiowych i piękne włosy. Poprzez zawartą w niej siarkę, krew nasycona tym pierwiastkiem pobudza skórę i cebulki włosowe do energicznej produkcji. Tak samo działa sok z rzeżuchy wcierany we włosy. Świeżym sokiem można przemywać twarz, by rozjaśnić plamy, piegi i przebarwienia. Rzeżucha zawiera olejki eteryczne w skład których wchodzą związki siarki (np. glikozyd izosiarkocyjanowy) i przez to nadaje tej roślinie specyficzny smak. Roślina ta mimo swojego wyrazistego smaku jest doskonałym dodatkiem do różnych potraw. Nadaje się nie tylko do kanapek, ale także do różnego rodzaju, sałatek, surówek, zup, sosów czy masła. Dzięki niej potrawy nabierają oryginalnego i wyrazistego smaku.

 Rzeżuchę bardzo łatwo można hodować. Wysiewamy nasionka na delikatnie mokrą bibułkę, watę lub ligninę. Codziennie od dnia posadzenia należy podlewać nasiona (najlepiej przy pomocy zraszacza). Rzeżuchę powinna stać w jasnym i ciepłym miejscu. Pierwsze kiełki rzeżuchy powinny się pojawić już drugiego lub trzeciego dnia. Niektórzy preferują jedzenie rzeżuchy we wczesnym stadium rozwoju tj. około 3-6 dnia od posadzenia. Po 10 dniach rzeżucha osiąga swoją finalną postać. Należy dbać by nie zakwitła bo wtedy nabiera ostrego i gorzkiego smaku.
  Ja dopiero swoją wczoraj posiałam rzeżuche i czeka aż wyrośnie.. 



Składnik Zawartość
w 100 [g]
Wartość energetyczna 11 kcal
Białko 2,3 g
Tłuszcz ogółem 0,1 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,0 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,0 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 23 mg
Kwasy tłuszczowe omega-6 12 mg
Węglowodany 1,29 g
Błonnik pokarmowy 0,5 g
Witamina A 3191 I.U.
Witamina D ~
Witamina E 1,0 mg
Witamina K 250 µg
Witamina C 43 mg
Witamina B1 0,09 mg
Witamina B2 0,12 mg
Witamina B3 (PP) 0,2 mg
Witamina B6 0,13 mg
Kwas foliowy 9,0 µg
Witamina B12 0,0 µg
Kwas pantotenowy 0,31 mg
Wapń 120 mg
Żelazo 0,2 mg
Magnez 21 mg
Fosfor 60 mg
Potas 330 mg
Sód 41 mg
Cynk 0,11 mg
Miedź 0,08 mg
Selen 0,9 µg
Cholesterol 0,0 mg
Fitosterole ~                     

2 komentarze:

  1. przyznam się, że pomimo iż o tym wiem, nigdy nie jadłam rzeżuchy. Jadłam za to kiełki brokułów ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam tych kiełków z brokułów
    Smak rzeżuchy jest podobny do smaku natki pietruszki :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz ;D
Proszę nie zostawiać spamu
Obserwacja=Obserwuje :)